Mjäll
Har du fått mjäll? Du är inte ensam!
Skäms inte om du har mjäll. Hälften av alla människor drabbas av mjäll någon gång i livet. Män får det lite oftare än kvinnor. Tonåringar får det lite oftare än vuxna. Men faktum är att mjällbildning är en normal och hälsosam process.
Vår hud föryngrar sig och under processen dör gamla celler, efter en livscykel på ungefär 28 dagar, och lämnar plats åt nya. Eftersom cellerna är för små för att kunna ses med blotta ögat är vi vanligtvis inte medvetna om den här processen.
Schamponering av håret tar hand om de döda cellerna. Cellerna blir bara synliga när hårbotten producerar ett överskott av hornceller. Det här behöver inte nödvändigtvis ha något med torr hårbotten att göra – även personer med fett hår kan lida av mjäll.
Vad beror Mjäll på?
I hårbotten hos alla människor finns en viss sorts jästliknande svamp (Pityrosporon ovale). Tillväxten av mjäll beror även på individuella faktorer, ålder och klimat. Till exempel ökar produktionen av mjäll vid för lite exponering för solljus - särskilt UV-strålning - under vintern. Det kan också ske som följd av en penicillinbehandling, hormonella förändringar eller annat. Det är till exempel inte onormalt, att tonåringar upplever mera mjäll än annars, eftersom det just i puberteten sker en hormonell förändring i kroppen.
Även våra hårvårdsvanor spelar roll. Bland annat ökar förekomsten av mjäll om håret inte tvättas tillräckligt ofta.
Endast en hög grad av mjällbildning kan leda till irriterad hud. Mjällbildning utan vidare besvär är inte en sjukdom och kan behandlas långsiktigt med hjälp av passande, kosmetiska rutiner och mjällschampo.
Torr eller Fet hårbotten?
När man har mjäll, kan man också samtidigt ha en torr hårbotten, som saknar fett och talg. Men man kan också ha mjäll och en oljig hårbotten, som har för mycket fett och talg. Mjäll kan alltså uppstå i bägge typer av hårbotten. I båda tillfällen är hårbottnen irriterad, och det ger typiskt klåda i hårbottnen.
En irriterad hårbotten kan uppstå av bara, till exempel, att huden inte får tillräckligt med luft. Använder du mössa hela dagen, kan du faktiskt därmed riskera att lägga grogrunden för en irriterad hårbotten med mjäll och klåda.
Hur får jag bort Mjäll?
Om du har drabbats av mjäll så skall du påbörja en behandling med hårvårdsprodukter som är speciellt utvecklade för att ta bort mjäll. Men det är för den sakens skull inte nödvändigt att du byter till mjällschampo för resten av livet. När du har upptäckt mjäll kan det behandlas tillförlitligt med väldigt effektiva mjällschampon. Flera aktiva ämnen mot mjäll finns tillgängliga. Till exempel zink och pyrithione bekämpar svamp i hårbotten och minskar överdriven mjällbildning i processen.
- Undvik att irritera hårbotten. Tvätta inte håret med för varmt vatten, torka inte för hårt med handduken, använd inte för hårda borstar eller hårfön på för hög värme.
- Undvik färgning, permanent och användning av plattång.
- Ohälsosamma matvanor och/eller stress leder inte i sig själv till mjäll, men det kan förvärra tillståndet i din hårbotten betydligt.
- Använd ett bra Schampo mot mjäll, och som passar just ditt hår och hårbotten. Om ditt hår är torrt och skadat kan mjällschampot komma att torka ut det ytterligare. Använd därför alltid ett rekommenderat hårbalsam eller en återfuktande kur efter varje schamponering
- Ta dig god tid när du tvättar håret, och massera in schampot ordentligt i hårbottnen – och se till att sedan skölja ur det mycket noggrant.
- Använd en hårbottenkur, som vårdar och rensar på djupet, gärna dagligen. När du har fått bukt med din mjällande hårbotten igen, kan du sedan använda den förebyggande emellanåt.
- När du använder stylingprodukter, så se till att de inte kommer helt ner i hårbottnen. De ska bara användas i håret, annars riskerar du att smörja och irritera hårbottnen onödigt.